.
Portwenn Online
A Magical Cornish Village
Doc Martin is
IN
Consulting Room
(changes in Series 1 & Series 2)
The day that Martin moved into the Surgery, the Consulting Room was filled with old, outdated,
dusty furniture and equipment left from Dr. Sim.  For all of Episode 1 we saw Martin bringing in
boxes and examining the old equipment with dismay.  In Episode 2, when his first official patient
arrived, the room had been transformed.  Below you will see the differences in the room from
Episode 1 to Episode 2.  The only item that he kept was the large wooden cabinet with the
Art Deco glass front that sat in the back right corner of the room.

From Episode 2 through Episode 6 the room remained unchanged.  But in the first episode of
Series 2 there were a lot of changes.  The biggest difference was that the room was larger.  
Several feet were added to both side walls near the front of the room.  See the information at the
bottom of this page for screenshots showing the differences.
Click photos to enlarge - click again to close
8
6
7
5
4
3
.
.
.
.
.
.
.
.
Episode 1
.
Episode 2
.
.
.
.
.
.
.
Comparison E1 - E2
.
.
Areas 1 - 2
.
.
When Martin sees his first official patient in Episode 2, the Consulting Room has changed considerably
from the room he inherited from the late, great Dr Sim.

Here is a comparison between Episode 1 and Episode 2 (see the layouts above).
.
1a  Entering the room, in the left front corner are old wooden cabinets with a hutch sitting on top.  To the
right of the cabinets is an old fridge and then  
2a  attached to the wall is a green porcelain sink.
.
.
.
1b  Now there are new stainless steel base cabinets with wall mounted upper cabinets.  To the right appears
to be a new fridge and then
 
2b
 matching stainless steel base cabinets and drawer unit with built in stainless steel sink.
.
.
.
.
.
.
.
.
Area 3
.
.
3a  In the back left corner is a wooden device attached to the wall that appears to be a way to measure a
patient's height.  There is also a built in cabinet with double doors painted to match the walls.
.
.
3b  The wooden device is gone and the closet remains.  Martin uses the closet throughout the run of the
show.
.
.
.
.
.
Area 4
.
.
4a  Along the back wall are two bay windows.  Under the left window is a metal cabinet with drawers and
some type of old piece of machinery.  Between the windows is a very old exam light.  Under the right window
appears to be a radiator attached to the wall.  In front of the right window is the exam couch.
.
.
.
4b  Now there is a short table under the left window holding the wooden mantle clock that we saw Martin
remove from a box when he was unpacking.  Between the windows is a wooden two drawer piece (possibly a
file cabinet).  On top of the wooden cabinet is his gold Buddha and a green glass shade Banker's Lamp.  The
radiator is still attached to the wall underneath the right window.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Click to Jump to Sections
.
.
.
Area 5
.
.
.
.
.
5b  The art deco cabinet is the only thing in the room that Martin has kept and remains in the back right
corner of the room.  There are now two Asian boxes on the mantel and two Asian looking floral pictures with
red frames above the mantel.  The large Portwenn painting has been moved to the waiting room and will
move around the Surgery as time goes on.
.
.
.
.
.
.
Area 6
.
.
6a  On the front wall, just to the side of the door is a large white metal and glass supply cabinet.
.
.
.
6b  The large cabinet is gone and replaced by a short white metal rolling cart.  On the wall above is an eye
exam chart.  In the corner is the new exam couch.
.
.
.
5a  On the right wall, in the back corner, is a tall wooden cabinet with an Art Deco patterned glass door.  On
the fireplace mantel is a glass box with a metal scale inside.  Above the mantel is a large painting of Portwenn
(Port Isaac).  There is also a fabric folding room divider to the right of the fireplace.
.
.
.
Area 7
.
.
7a  The desk left by Dr Sim is a large wooden desk sitting in front of the fireplace.  Martin faces the left of the
room.
.
.
.
7b  The new desk is stainless steel with a black painted wooden top.  This is angled into the left back corner
and faces the opposite direction of the old desk - Martin now faces the right wall and the fireplace.
.
.
.
.
Area 8
.
.
8a  The old exam couch has a mauve vinyl surface and is located near the back right corner of the room.
.
.
.
8b  The new exam couch has a dark green vinyl surface and sits in the front right corner of the room.
.
.
.
.
.
.
.
.
Room Size Change
.
.
.
.
.
.
Every series we see changes in this room - sometimes very minor changes and sometimes fairly major
changes.  Those changes are shown on the main Consulting Room page.

However, there was a change to the size of the room between Series 1 and Series 2.  During Series 1 there
was no permanent set for the Living Room and the Kitchen of the Surgery.  The Living Room was actually a
room in Fern Cottage, the cottage that is always used as the exterior of the Surgery.  The Kitchen was filmed in
one somewhere in or near Port Isaac.

Prior to Series 2, new sets were built in the barn and this completed the 4-room ground floor of the Surgery -
Living Room and Kitchen on the left side of the building and Waiting Room and Consulting Room on the right
side of the building.  They did an excellent job of mimicking the Kitchen that was used in Series 1 and you
can see that on the Kitchen page.

As they were building out the rest of the set, they added a few feet to the front of the Consulting Room.  You
can see the difference below - there is much more room on the right wall between the fireplace and the front
wall, and there is more room along the left wall where the stainless steel cabinets and sink are located.
.
In the three pictures above from Series 1, you can see the stainless steel cabinets that Martin installed after
taking over the surgery.  The double base cabinet (with matching overhead cabinets) was placed near, but not
touching, the front wall.  Next looks to be a small white fridge.  Then another set of matching stainless steel
base cabinets, the first one with a set of drawers and then a double door cabinet with a sink on top.  

Compare this area in the pictures below from Series 2.  At least a couple of feet have been added to this area
of the room.  The stainless steel cabinets have been pushed together to form one long unit, pushed up
against the front wall of the room, and an additional top cabinet has been added so there are now 3 top
cabinets.  I have inserted red arrows to indicate an area of the wall that bumps out a few inches and you can
see that the entire set of cabinets now fits in the space before that bump.  With the additional room along that
wall, there is now room for a piece of furniture behind the desk.
.
.
.
.
.
Above are two Series 1 views of the other side of the room to show how the room was enlarged.  The lighting
in Series 1 was much darker, but you can see the small area of wall between the fireplace and the front wall.

Compare to the picture below from Series 2 that shows a much longer wall area.